Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR od minulého týždňa
intenzívne kontroluje mlyny a pekárne s cieľom zistiť, či nedochádza k
používaniu múky z Ukrajiny.
"Kontroly sa zameriavajú na použitie obilia a múky v celej
obilninovej vertikále. Kontrolóri naviac preverujú aj dodržiavanie zásad
Značky kvality pri výrobkoch, ktoré sú ňou označené. Zásady totiž
hovoria, že výrobok musí byť vyrobený zo 75 % domácich surovín,"
uviedol ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Múka a obilie z Ukrajiny
sú podľa neho síce zdravotne bezpečné, ale pri pestovaní obilia a výrobe
múky neplatia rovnaké zásady ako v EÚ.
Koridory prevozu produktov z Ukrajiny cez EÚ mali podľa MPRV pôvodne
fungovať iba na tranzit a pomoc Ukrajine v ťažkej vojnovej situácii.
Aktuálne sa ukazuje, že tieto produkty nepokračujú do tretích krajín,
ale čiastočne končia aj na slovenskom trhu.
Rezort pôdohospodárstva plne podporuje snahu pomáhať Ukrajine avšak za
podmienok, ktoré nebudú destabilizovať domáce trhové prostredie a
zároveň budú dodržané veterinárne a fytosanitárne podmienky.
"Vzhľadom na historicky najvyššiu dotáciu pre mlyny a pekárne, ktorú
sme vyplatili v minulom roku, a vzhľadom na pripravené projektové
podpory pre poľnohospodárov a potravinárov očakávam spoločenskú
zodpovednosť podnikateľov voči vlastnej krajine," uzavrel dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).